Anka är ett favorit. Ankfilé med apelsinsås är gudomligt gott. Tänk på att anka måste tillagas på väldigt låg temperatur för att bli saftig och mör. Börja med att göra potatisen i ugnen, när potatisen nästan är färdig börjar man med ankan, man sänker temperaturen till 125 grader i ugnen. Potatisen håller sig varm och ankan kan stå inne i ugnen och bli färdig. Och gör såsen klar innan man börjar med ankan.
Ugnstemperatur 125 grader. För två personer.
Börja med att tillaga såsen.
Sås:
2 apelsiner
1 dl socker
2 apelsiner
1 dl socker
2 msk vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
1 msk konc. kalvfond
2 msk portvin
2 msk apelsinlikör
50 g smör
2 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
1 msk konc. kalvfond
2 msk portvin
2 msk apelsinlikör
50 g smör
Tvätta apelsinerna noga. Skala av det yttersta gula på apelsinerna och strimla det fint.
Sjud socker och vatten på låg värme tills det blir karamelliserat. Tillsätt vinäger och koka ihop.
Sjud socker och vatten på låg värme tills det blir karamelliserat. Tillsätt vinäger och koka ihop.
Pressa apelsinerna och häll i juicen. Låt de strimlade skalen koka med i några minuter.
Ta upp skalen och spara dem till dekoration.
Ta upp skalen och spara dem till dekoration.
Tillsätt soja, fond, portvin och likör. Koka ihop såsen ett par minuter.
Klicka i smöret och smaka av. Är den för tunn, tillsätt lite maizenaredning (mörk).
Ankan
1 st. ankbröstfilé
timjan
salt och peppar
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra, strö lite timjan över ankan. Skär rutmönster i skinnet.
Stek hastigt bröstet (skinnsidan) på ankfilén i tre till fyra minuter, beroende på storleken på ankfilén, i en het stekpanna (tillsätt inget fett) och den andra sidan i två minuter. Sätt in en stektermometer och låt den steka färdigt i ugnen på 125 grader tills termometern visar 63 grader med skinnsidan upp (cirka 15-20 minuter). Lägg den i aluminiumfolie med en handduk runt om för att hålla den varm.
Flambering:
Om man vill kan man flambera ankfilén när den är klar att serveras. Då häller man några matskedar apelsinlikör (40 procent) över ankan och tänder på. (inte under fläkten). Ta vara på flamberingsspadet från ankan och tillsätt det i såsen.
Servera med hasselbackspotatis eller ugnstekt potatis, gratinerad tomat och gärna med några apelsinklyftor vid sidan om. Garnera med det strimlade apelsinskalet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar