måndag 17 oktober 2016

Äppelchutney med chili, tranbär och russin

Nu dignar äppleträden med frukt. Då passar det bra att göra en het chutney. Passar perfekt till kött och till vällagrad ost.


1 kg syrliga äpplen
2 gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
1 dl russin
1 dl torkade tranbär
2 kanelstänger
1 st vaniljstång
2 tsk riven ingefära
4 dl äppelcidervinäger
4 dl rårörsocker
1 dl brun farin

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skala och hacka all lök fint. Dela och kärna ur och finhacka chilin.

Blanda äppelbitar, lök, vitlök, chili, russin, tranbär, kanelstänger, vaniljstång, riven ingefära och vinäger i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i ca 10 minuter.

Rör ner allt socker. Fortsätt att sjuda ca 30 - 40 minuter utan lock. Rör om då och då.

Häll upp chutneyn på rengjorda burkar. Låt svalna och ställ dem sedan kallt.

Låt den gärna stå och mogna ett par veckor innan du smakar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar