Fläskkarré är alltid gott och tillsammans med tomat och svamp en riktig festrätt. Denna rätten kan man göra i förväg och sedan göra klart i ugnen när man skall servera den.
För fyra person(er)
Ugnstemperatur 200 grader
4 st fläskkarréskivor
Salt
svartpeppar
timjan
2 1/2 dl riven ost
Tomatsås:
1 burk passerade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk brun farin
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
Hacka all lök fint och stek den genomskinlig.
Tillsätt de passerade tomaterna och låt koka ihop ett par minuter.
Lägg i brun farin, tomatpuré, timjan och smaka av med salt och peppar.
Låt koka på svag värme ca 10 minuter.
Svampsås:
6 dl färska kantareller och/eller valfri svamp
Eller 3-4 dl frysta förvällda
1 schalottenlök eller liten gul lök
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
några droppar worschestersås
några droppar HP-sås
50 g smör
Salt och nymalen vitpeppar
1-2 msk soja, gärna Kikkoman
Rensa svampen noga om den är färsk.
Hacka löken fint.
Stek löken och svampen i smör tills fin färg.
Strö över vetemjölet och rör runt.
Tillsätt grädde och mjölk och låt koka på ihop svag värme ca 10 minuter.
Lägg i worchestersås, HP-sås och smaka av med salt, vitpeppar och soja.
Stek fläskkarréskivorna i smör, smaksätt med salt och timjan.
Smörj en eldfast form och häll tomatsåsen i botten.
Lägg på de stekta karréskivorna och häll på svampsåsen.
Strö över riven ost.
Hit kan man göra klart i förväg.
Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter, tills fin färg.
Servera med klyftpotatis eller med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar