torsdag 31 maj 2012

Sej i tomatsås med fetaostfyllda tomater

Denna rätt passar bra att göra när man har mycket tomater över hemma. Sejen har jag halvrimmat, dvs den har legat i riktigt saltat vatten och tinat. Fisken blir mörare och mjukare då.
Har man färsk sej eller torsk behöver man inte rimma den.




Ugnstemperatur 200 grader

4 st sejfilé eller torsk

200 gr fetaost
20-25 st hackade basilikablad
½ dl finhackad gräslök

6 st stora tomater
½ gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
1 ½ dl vitt vin eller citron
1 st fiskbuljong
1 msk tomatpuré
timjan
svartpeppar

Börja med att dela tomaterna i på tvären i två halvor.
Ta med en sked ut tomatköttet och spara det.
Ställ tomathalvorna i en ugnsfast form.

Tomatsåsen:
Hacka löken fint. Smält smöret i en gryta och tillsätt all lök. Låt fräsa
en stund tills den mjuknar, tillsätt tomatköttet, vinet, buljongtärningen och tomatpurén.
Låt allt koka sönder ca 10 minuter. Lägg i timjan och smaka av med salt och peppar.

Fyllning:
Blanda ihop fetaost, basilika och gräslök. Fyll tomathalvorna med blandningen.

Lägg fisken i en ugnsfast form och häll tomatsåsen över fisken.

Grädda de fyllda tomathalvorna ca 10 minuter, ställ in fiskformen och låt den grädda med tomathalvorna ca 10 minuter till. Strö gärna över lite gräslök eller basilika på rätten innan den serveras.



1 kommentar:

  1. Det låter väldigt gott! Jag gjorde en liknande sås från http://tomatsås.se som också innehöll både vitt vin och fiskfond, helt underbar!

    SvaraRadera