tisdag 10 maj 2011

Kyckling grillad med öl eller vitt vin

Vi har i flera år använt Weber kycklinghållare till vår gasgrill från Weber. Perfekt när man är många eftersom man får plats med två kycklinghållare på grillen. Först marinerar man kycklingen i marinad med öl eller vitt vin och med valfria färska kryddor. Sedan sätter man fast kycklingen på behållaren. Nu sköter den sig nästan själv.
Eftersom man inte har kryddorna utanpå kycklingen i grillen är den lätt att tilllaga. De är ju inlagda inne i kycklingen.
Kycklingen blir härligt saftig och god.

Se recept nedan:












33 cl öl eller vitt vin
Rosmarin, helst färsk
Timjan, färsk
Oregano, färsk
Persilja, färsk
Mynta, färsk
Ananasmynta, färsk
Citron eller lime, halva
Vitlöksklyftor, om man vill
(Här kan man välja lite olika kryddor, ta dom du tycker om)
Salt och peppar

Häll ölen eller vinet i en påse, dela sönder kryddorna och peppra i påsen.
Lägg i den färska kycklingen och låt den marinera ca 2 timmar i kylen.
Ta ut kycklingen och torka av den.
Sila marinaden genom en sil ner i en bunke.
Stoppa in de färska kryddorna inne i kycklingen. Stoppa in en bit citron eller lime. Salta kycklingen.
Fyll innerbehållaren med marinad och sätt fast kycklingen på spettet.
Sätt fast knoppen på toppen av kycklingen. 
Fyll på runt om med marinad.
Grilla på mediumvärme i gasgrill med locket nere och fyll på med marinad/eller vitt vin i den yttre behållaren några gånger under grillningen av kycklingen.
Kycklingen är klar när termometern visar 80 grader i bröstet.
Servera med en god sallad och lite bröd.



1 kommentar: