fredag 22 september 2017

Kycklinggryta med bacon, cider och rosépeppar

En lättlagad och smakrik gryta med kyckling, äpplen, bacon, rosépeppar och fransk torr cider. Här väljer jag att använda kycklinglårfilé. Cidern köper jag på Systembolaget.


4 person(er)

2 äpplen, ej skalade men ta bort kärnhuset och skiva dem
1 gul lök
Selleri, tre stjälkar
1 pkt bacon, 140 gr
900 gr kycklinglårfilé
0,5 liter torr cider
1 msk fransk grov senap
8 st rosépepparkorn, finkrossad
1 krm krossad svartpeppar
1 kycklingbuljongtärning
0,5 dl grädde eller crème fraiche
Salt och peppar
maizenaredning

Stek äppelskivorna i lite smör ett par minuter. Lägg dem på ett fat. (Om de skall serveras dagen efter, vänta med äpplena)
Skala och klyfta löken och dela sellerin i mindre bitar. Stek selleri och lök ett par minuter.
Lägg dem på ett fat.
Vira en baconskiva runt varje lår. Sätt i en tandpetare för att hålla kvar baconet.
Stek dem i smör tills fin färg på alla sidor. Krydda med finkrossad rosépeppar och svartpeppar.
Tillsätt lök och selleri. Häll över cider. Lägg i senap och buljong. Låt koka på svag värme ca 30 minuter. Hit kan man förbereda.
Tillsätt grädde eller crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizenaredning.
Lägg ner äppelskivorna i grytan och låt allt bli varmt.
Servera med ett gott bröd och med ris eller klyftpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar