måndag 15 augusti 2011

Fiskgratäng med kantarellsås

Fiskgratäng, finns det något godare. Här har jag lagat fiskgratäng med spritsat mos och en med moset serverad bredvid. Det bästa med fiskgratäng är att allt kan förbereddas i god tid.






Ugnstemp. 225 grader
4 pers.

600 gr koljarygg eller annan vit fisk
½ st citron, pressad
salt och vitpeppar

Gratängsås med kantareller:
O, 5 liter färska kantareller eller 2 dl frysta (förvälld)
1 gul lök, finhackad
3 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 st svampbuljong
1 msk soja, kikkoman
salt och vitpeppar

3 dl riven ost

Lägg kantarellerna i en stekpanna. Salta försiktigt, så släpper de vätskan fortare. 
Låt allt fräsa en stund så all vätska försvinner.
Lägg i en klick smör och den finhackade löken. Låt allt steka med smör tills fin färg och salta och peppra. Tillsätt mjölet och rör runt, häll i grädden och lägg ner buljongtärningen. Låt koka upp och sänk värmen. Låt puttra ca 15 minuter. Se upp så det inte bränns vid. Tillsätt sojan lite i sänder och smaka av med ev. mer salt och vitpeppar.

Mos:
1 kg potatis, King Edward 
1 ägg, uppvispat
0,5 tsk salt
Peppar
Muskot, riven
3 msk smör
1 dl grädde

Koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med hela ägget. Tillsätt salt, peppar, riven muskot, smör och grädde. Moset skall bara ganska fast. 
Lägg moset i en spritspåse.

Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Pressa citron över. Salta och peppra. Spritsa ut moset runt fisken.
Häll såsen över fisken och fördela osten över.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills moset har fått färg.
Servera.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar