En het och kryddstark chutney som passar perfekt till kycklingsspett eller att ha till indisk mat. Det är också gott att pensla lite chutney på laxen innan man grillar den.
600 gr rabarber
4 st plommon, 400 g
1 röd paprika
2 st rödlök, finhackad
5 st vitlöksklyftor, finhackad
1 - 2 röd eller gul chili, finhackad utan kärnor
2 tsk rostad spiskummin (rosta hel spiskummin i en het stekpanna, tills det knäpper om den)
1 tsk malen kardemumma
8 st kryddpepparkorn, malen
4 st kryddnejlikor
2 tsk garam masala
1 tsk malen Svartpeppar
2 st hela kanelstänger
3 st lagerblad
2 tsk riven ingefära
4 dl ljust muscovadosocker
2 dl farinsocker
1- 2 tsk salt
1,5 dl rödvinsvinäger
2 tsk atamon
Skiva rabarbern, frukten och löken i bitar. Krossa kryddorna förutom kanelen och lagerbladen i en mortel till småsmulig konsistens. Lägg allt skivat i en kastrull samt alla kryddor och salt. Tillsätt sockret och rödvinsvinäger. Koka på svag värme ca 1 timme. Rör om då och då, så den inte bränner fast i botten. Ta upp kanelstängerna och lagerbladen. Om den är för syrlig tillsätt mer socker. Den skall vara mosig och blank när den är färdig. Ta bort från värmen och tillsätt atamon. Häll upp på rena varma glasburkar. Låt burkarna stå med botten upp när de svalnar, då bildas vacuum i burken. Låt den stå och mogna minst i en vecka i kylen och mogna.
Servera chutneyn till indisk mat och grillat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar