lördag 15 februari 2014

Schweizerpaj

Denna paj är en favorit hos oss. Brukar passa på att göra den när det är bra pris på rökt skinka eller rökt bog. Pajdegen blir härligt spröd, tack vare ättiksspriten.
Man kan göra den i förväg och bara pensla med ägg innan man gräddar den.
Servera med en god sallad.






Pajdeg:
4 dl mjöl
200 gr smör, i kuber
½ krm salt
½ tsk ättikssprit
5 msk kallt vatten

Blanda ihop degen i en matberedare. Täck med plastfolie.
Låt ligga kallt ca 2 timmar.

Fyllning:
300 gr. rökt skinka eller rökt bog i tunna skivor
400 gr. skivor ost med smak
1 stor gul lök i tunna skivor
1 ägg att pensla med

Dela degen i två delar. Kavla ut och lägg den ena som botten på pajformen.
Lägg på skinka, ost och lök, skinka ost och lök i omgångar tills allt är slut.
Kavla ut den andra deghalvan och lägg den som ett lock över fyllningen.
Nagga lite hål på pajskalet. Garnera med överbliven deg.
Pensla med vispat ägg.
Grädda i  225 grader ca 20-25 minuter eller tills fin färg.
Servera med en god sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar