Pirogdegen är perfekt att använda till alla slags piroger, fyll den den ost och skinka, tacofärs, överliven grytstek eller tag vad du gillar. Perfekt att ta med dem på utflykten, då de blir ganska mättsamma.
8 st. pajer
Pajdeg:
6 dl vetemjöl
½ tsk senapspulver, typ Colemans
1 tsk salt
125 g smör, rumsvarmt
7-8 msk kallt vatten
1 uppvispat ägg, att pensla med
Blanda mjöl, senapspulver, salt och smör. Häll på vattnet och och knåda tills degen är slät och fin. Den skall kännas smidig. Rulla den till en rulle.
Låt rullen vila i kylen insvept i plastfolie, minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning:
2 dl kålrot, fintärnad
2 dl potatis, fintärnad
2 dl gul lök. grovt hackad
300 g nötfärs
1 dl persilja, finhackad
2 msk dijonsenap
4 tsk riven färsk pepparrot
1,5 msk worcestersås
1,5 msk worcestersås
50 g smör i tärningar
salt och rikligt med nymald svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen med händerna.
Dela upp fyllningen i 8 st högar.
Dela degrullen i 8 bitar och kavla ut en bit i sänder till en rundel.
Fyll rundeln med en 1/8 del av fyllningen och vik över degen.
Klistra igen den med lite vatten och vik upp kanten.
Tryck med gaffel på kanten så den håller ihop.
Pensla pajerna med det uppvispade ägget och grädda i ca 25 - 30 minuter i 200 grader tills fin färg.
Pajerna kan ätas både varma eller kalla, och de går utmärkt att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar