lördag 7 juli 2018

Vinbärskaka med maräng!

Just nu är trädgården full med härliga bär. Både röda och svarta vinbär i massor. Då passar det verkligen att baka en kaka med lite av bären , eller hur.........
Kakan går utmärkt att frysa.





Ugnstemperatur 200 grader

Botten:
75 gr smör, rumsvarmt
3 dl socker
5 äggulor
6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk
3 msk vatten

Rör socker och smör, vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Rör i mjölken, vattnet och de torra ingredienserna i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten i en stor djup ungform. Grädda i långpanna i 200 grader i 10-12 minuter, långt nere i ugnen.

Vinbärsmarängen:
5 äggvitor
5 dl socker
1 ½ msk vaniljsocker
5 dl repade röda vinbär

Höj temperaturen till 250 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum (man skall kunna vända skålen upp och ner).  Vispa i socker, vaniljsocker och blanda slutligen försiktigt i bären med en slickepott.
Bred marängsmeten över den gräddade kakan. Dra med en gaffel till fint vågigt mönster. Grädda ytterligare 8 - 10 minuter i mitten av ugnen eller tills fin gyllene färg.
Låt kakan kallna och skär sedan i lagom bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar