lördag 17 september 2011

Spagettilager med rökt lax och räkor

Denna rätt är både god och lättlagad. Man kan utesluta räkorna om man vill, för det funkar utmärkt att bara använda rökt lax. Då ökar man bara laxmängden till 400 gr. Eller så byter man ut räkorna till musslor.
Passar alldeles utmärkt på en buffé med medelhavstema.
Denna rätt är vanlig i Italien och otroligt god.




350 gr torkad spagetti
200 gr strimlad rökt lax
250 gr räkor, skalade
1 sats béchamelsås
125 gr parmesan riven
75 gr smör
salt och peppar

Béchamelsås:
50 gr smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 lagerblad
1 krm muskotnöt, riven
salt och peppar

Börja med att smälta smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och låt koka på svag värme någon minut.
Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka upp under omrörning, låt den koka tills den tjocknar och är slät och fin.
Tillsätt lagerbladet och låt koka ca två minuter till. Lyft bort lagerbladet och krydda med muskot, salt och peppar. Ställ åt sidan.

Skala räkorna och skär den rökta laxen i remsor.

Koka spagettin tills den är al dente. Häll bort vattnet och lägg den tillbaka i kastrullen och tillsätt 50 gr smör som får smälta in.

Smörj en ugnsfast form. Skeda över hälften av spagettin, täck med remsor av lax och skalade räkor.
Häll hälften av béchamelsåsen över och strö på hälften av parmesanen.
Lägg på resten av spagettin, täck med resten av såsen och strö över resten av parmesanen.
Tärna lite smör över, ca 25 gr.
Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Servera rykande het med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar