måndag 4 november 2013

Älggryta i crock-pot (Slow cooker) med mustiga och klassiska smaker

Älgkött är fettsnålt och blir mört och gott i en gryta. Köttet köper jag hos Seafood Cash i Mölnlycke.

Här lagar jag älggrytan i min crock-pot, en elektrisk slökokare (temperaturen inne i grytan på steg 1,  ligger mellan 60 - 70 grader).


Det bästa med crock-pot är att den sköter sig själv, och den varsamma behandlingen gör att vitaminer och mineraler bevaras bättre.
Och att man kan lämna hemmet medan grytan lagas. Man blir nästan beroende av crock-poten, så bra är den.

Man skall aldrig lyfta på locket när man startat matlagningen. Då avstannar processen och det tar längre tid.

Använder man grönsaker i grytan, skall de skäras i större bitar. Då blir grönsakerna färdiga samtidigt med köttet.

Chokladen i grytan tillför lite djup i smaken och grädden behövs för att balansera smakerna.

Här visas grytan med alla ingredienser innan man sätter på locket och startar grytan.




6 pers.

1,5 kg älggrytbitar
2 stora morötter
2 stora gula lökar
300 gr rotselleri
4 st. vitlöksklyftor
2 tsk timjan
5 st. enbär, krossade
svartpeppar, finkrossad
4 st. lagerblad
2 msk viltfond
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger eller svarta vinbärsvinäger
6 dl rött vin

1 dl grädde
25 gr mörk choklad (70%)
2 msk vinbärsgelé

Börja med att skära köttet i 4 x 4 cm kuber. Skär grönsakerna i större bitar.
Bryn köttet och grönsakerna och lägg ner dem i grytan.
Krydda med timjan, enbär, svartpeppar och lagerblad.
Blanda i viltfond, tomatpuré och balsamvinäger.
Häll över rödvinet så det täcker köttet.
Blanda runt allt och sätt på locket.
Sätt crock-poten på låg värme (steg 1) i 8 timmar.

Efter 8 timmar tillför man grädde, lite choklad och vinbärsgelé.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med extra vinbärsgelé, kokt potatis eller potatismos med lite riven västerbottenost.


1 kommentar: