lördag 3 september 2011

Gratinerad getostrundel

Nu när äpplena mognar fram, känns det härligt att använda dem i maten. Denna gången fick det bli en förrätt med äpple och getost, smakerna gifter sig fint. Om man vill äta den som ensamrätt, kan man servera lite stekta baconskivor till eller något vegetariskt alternativ.


4 pers.
225 grader

4 brödrundlar, formfranska, 1 - 2 dgr gammalt
1 äpple, hård sort
200 gr getost, i skivor
smör
rostade pinjenötter
tranbär
ev. stekta baconskivor

Börja med att ta ut rundlar i brödet i samma storlek som getosten. Ta ut kärnhuset ur äpplet. Skiva äpplet i ca 1 cm tjocka skivor.
Stek brödet och äppleskivorna i smör. Smörj en ugnsfast form. Börja med att lägga brödet i botten, lägg på en äppleskiva och en skiva getost. Ända hit går att förbereda i god tid.
Gratinera i 225 grader ca 5 - 8 minuter tills osten smält. Lägg lite sallad i botten på serveringstallriken, så ser det festligare ut.
Häll över lite dressing och strö gärna lite rostade pinjenötter och torkade tranbär över.

Rostade pinjenötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna tills fin färg.


Dressing:
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung eller brun farin
½ tsk fransk senap
salt och peppar


Vispa ihop allt och smaka av med salt och peppar. Servera vid sidan om eller häll lite över getostrundeln vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar