myTaste

myTaste.se

lördag 10 september 2011

Nektarinkaka

En kaka som passar bäst att göra i en stekpanna av gjutjärn. Stekpannan måste tåla att stå i ugnen.
Kakan smakar underbart till lite glass.



Ugnstemeratur 175 grader.

Pajdeg:
200 gr mjöl eller ca 3,3 dl
100 gr smör i kuber,kallt
2 msk gräddfil
en nypa salt

3 st nektariner

Blanda mjöl och smör, tillsätt gräddfilen och en nypa salt. Arbeta ihop degen i en matberedare. Lägg den i plastfolie. Ställ kallt i minst 30 minuter.
Gör fyllningen under tiden och klyfta 3 st nektariner.

Karamellsmet:
1,5 dl socker
1 dl vatten
50 gr smör



Häll vattnet i stekpannan och tillsätt sockret, koka upp och låt det karamelliseras ca 6-8 min., tills det liknar sirap. Ta bort pannan från värmen och tillsätt smöret. Låt smöret smälta ner.


Lägg i nektarinklyftorna med nedsidan neråt och ställ tillbaka pannan på värmen, låt koka på svag värme ca 4 - 5 minuter.


Ta ut degen och lägg den på mjölat bord, kavla ut degen till 0,5 cm tjocklek, skär ut en rundel som har samma storlek som stekpannan. Lägg degen över nektarinerna och vik in degen runt om försiktigt, gör några hål i degen och pensla med vispat ägg.

Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna ett par minuter innan du vänder upp den.
Tänk på att pajdegen är botten på kakan.
Servera med glass eller vispad grädde.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar