myTaste

myTaste.se

söndag 4 september 2011

Äpple- tarte tatin

En äpplekaka som görs i stekpannan, tänk på att pannan skall tåla att stå i ugnen. Kakan vänds när den är klar så att pajdegen blir botten på kakan.

Ugnstemeratur 175 grader.

Pajdeg:
200 gr mjöl eller ca 3,3 dl
100 gr smör i kuber,kallt
2 msk gräddfil
en nypa salt

4 st äpple, hård sort

Blanda mjöl och smör, tillsätt gräddfilen och en nypa salt. Arbeta ihop degen i en matberedare.  Lägg den i plastfolie. Ställ kallt i minst 30 minuter.
Gör fyllningen under tiden och skala, kärna ur och klyfta 4 st äpplen (hård sort).

Karamellsmet:
2,25 dl socker
1,5 dl vatten
50 gr smör

Häll vattnet i stekpannan och tillsätt sockret, koka upp och låt det karamelliseras ca 6-8 min., tills det liknar sirap. Ta bort pannan från värmen och tillsätt smöret. Låt smöret smälta ner. Lägg i äppleklyftorna med nedsidan neråt och ställ tillbaka pannan på värmen, låt koka på svag värme ca 4 - 5 min, äpplena skall bli lite mjuka.
Ta ut degen och lägg den på mjölat bord, kavla ut degen till 0,5 cm tjocklek, skär ut en rundel som har samma storlek som stekpannan. Lägg degen över äpplena och vik in degen runt om försiktigt, gör några hål i degen och pensla med vispat ägg.

Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ca 20 -25 minuter i 175 grader. Tänk på att kakan skall vändas så att pajbotten blir botten på kakan. Låt äpple-tarte tatin vila ca 3 min innan du vänder över den snabbt och bestämt på ett fat. Servera den varm men inte het med glass, vispad grädde eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar