söndag 28 september 2014

Ostfondue

En riktig klassisk rätt är ostfondue. Härligt att dippa brödtärningar i ostmassan och med lite gott tilltugg bredvid. Denna gången hade vi egenplockade stekta kantareller och schwarzwaldskinka som tilltugg. Det är också väldigt gott att dippa med grönsaksstavar. Jag brukar rosta brödtärningarna i ugnen lite lätt. Och ibland även parmachips till.



För två person(er) som ensamrätt

200 gr Gruyèreost, riven
200 gr Cheddarost, riven
1 msk vetemjöl
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl vitt vin, Chardonnay eller Pinot Blanche
1 msk kirschwasser eller brännvin
1 baguette eller lantbröd i tärningar.

Om man vill spetsa till ostmassan kan tillföra 1 tsk fransk senap.

Blanda den rivna osten med vetemjölet.
Lägg allt i teflonkastrull och tillsätt vinet.
Pressa i vitlöksklyftan.
Låt det smälta ihop på medelvärme under att man rör runt i åttor med träslev i ostmassan.
Låt den bli slät och tjockflytande.
Tillsätt kirschwasser eller brännvin.
Häll över ostmassan i fonduegrytan och håll den varm över en värmekälla.
Servera med valfritt tillbehör.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar