torsdag 4 september 2014

Kalvstek provencale med färska kryddor och kantareller

Idag var det extrapris på färsk fin kalvstek i affären och just nu är det fullt med färska kryddor i trägården. Och gott om kantareller i skogen. Då får det bli en franskinspirerad stek till middag.




1,3 kg kalvstek
1 gul lök
2 st morot
smör
125 gr bacon
4 st vitlöksklyftor
1 burk hela tomater, ekologiska
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
1 dl vatten
1,5 msk kalvfond
½ msk balsamvinäger
worcestershiresås, några doppar
1 msk HP-sås
Rosmarin
Timjan
salvia, ett blad
lagerblad, 2 st
basilika, 20 blad
svartpeppar
20 smålökar
300 gr kantareller eller champinjoner


1. Skala och skär löken och moroten fint. Skär baconet i småbitar. Skala och finhacka vitlöken.

2. Lägg 1 msk smör i stekpannan, som du satt på ganska stark värme. Lägg i steken och bryn den väl runtom. Lägg steken åt sidan.

3. Sätt en tjockbottnad gryta på medelvärme. Smält 1 msk smör och lägg sedan i bacon och fräs lätt en eller annan minut. Tillsätt lök, morot samt vitlök. Fräs några minuter och rör om då och då.

4. Nu är det dags för tomater, tomatpuré och vitt vin/buljong, Tillsätt balsamvinäger, worcestershiresås samt HP-sås. Ta några rejäla tag med pepparkvarnen samt ca 1 dl vatten.
Tillsätt resten av kryddorna. Jag brukar lägga mina kryddor i en kryddbehållare (rosmarin, timjan, salvia och basilika) samt lägg i lagerbladen. Låt småputtra ca 10 minuter.

5. Stick en termometer i steken och lägg den i grytan. På med lock och låt steken sjuda på ganska svag värme tills termometern visar 70 grader. Då är den rosa. Det tar ca 1 timme. Vill du ha den genomstekt väntar du tills den kommit upp till 75 grader.

6. Medan steken puttrar: Skala smålöken. Lägg dessa i grytan efter ca 30 minuter.

7. Rengör svampen. Låt en eller annan msk smör bli svagt brunt i en stekpanna, lägg i svampen och bryn den lätt. Lägg över den i grytan när 6-7 minuter återstår.

8. Plocka upp köttet. Låt sedan grönsaker och buljong småputtra medan du skär upp steken.

9. Lägg köttet på en bädd av grönsakerna och servera klyftpotatis till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar