fredag 19 september 2014

Örtsalt, att göra sitt eget

Att göra sitt eget örtsalt är roligt och inspirerande och man kan variera sig otroligt mycket.
Pröva dig fram till din egen favorit.





2 dl grovsalt eller havssalt
Vatten, om örterna är torra
4 dl örter, Exempel på ingredienser förutom salt kan vara timjan, oregano, basilika, dill, kirskål, gräslök, gul lök, vitlök, chilipeppar, salvia, purjolök, mejram, rosmarin, brännässla, morot, rotselleri, isop, pepparrot, äpple, gurkört mm. Blomblad från alla ätbara blommor går bra att ha med.

Tänk på att tex. salvia, chili, pepparrot, libbsticka har genomträngande smak, så var försiktigt med dessa.

Lägg saltet och kryddorna du valt i en mixer och kör allt till en slät massa.
Tillsätt lite vatten om det ser torrt ut.
Fördela ut örtmassan på en plåt och ställ in i ugnen på 50 grader i varmluft och torka det tills det är riktigt torrt Allt beroende på vilka kryddor du använt. Räkna med 4-5 timmar minst.
Lägg den torkade blandningen i mixern igen och kör til en slät massa.
Förvaras mörkt och svalt.



1 kommentar:

  1. Hittade din blogg av en slump och måste verkligen göra tummen upp till dig, haft mycket hjälp av dina recept som är väldigt välskrivna och enkla att göra. Keep up the good work! :)

    SvaraRadera