torsdag 1 december 2011

Wienerkaka med mandel och vit choklad

En härlig kaka med vit choklad och mandel. Degplattan som ligger under bullarna gör att kakan får behålla allt av den goda fyllningen. Går utmärkt att frysa.



50 gr jäst
2 ½ dl mjölk, rumsvarmt
2 ägg
½ dl strösocker
½ tsk salt
10 dl vetemjöl
150 gr smör, delat i små kuber


Fyllning:
200 gr vit choklad
1 dl mandel, hackad
150 gr smör


1 ägg till pensling
flagad mandel

Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör ut jästen.
Tillsätt äggen, socker, salt och mjölet.
Tillsätt smöret lite i taget.
Arbeta ihop till en kladdfri deg.
Jäs under handduk ca 30 minuter.



Smörj en form som är ca 30 x 40 cm.
Dela degen i två bitar, det ena lite mindre.
Kavla ut den mindre degen till en platta som är ca 30 x 40 cm.
Lägg degplattan i formen.
Tag hälften av smöret och bred ut över degplattan.
Tag hälften av den hackade chokladen och mandeln och strö det över degplattan.



Kavla ut den andra hälften till en degplatta, ca 30 x 50 cm.
Bred ut resten av smöret på degplattan.
Fördela resten av det hackade på degplattan.
Rulla ihop degplattan till en fast rulle.
Dela den i ca 20 bitar.
Lägg ut bullarna ovanpå degplattan.
Låt jäsa 40 minuter.
Pensla med vispat ägg och strö över hackad mandel.
Grädda i 200 grader ca 25 minuter på första falsen i ugnen.
Låt kallna under handduk.
Vill man göra den lite festligare kan man garnera kakan med vit choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar