tisdag 20 december 2011

Vörtbröd

Ett mustigt vörtbröd med porter, julmust och olika kryddor. Tänk på att det blir tre stycken stora bröd, så man behöver en stor assistent ( över 5,5 l ) för att baka dem. Annars får man göra som jag, börja med att baka in rågmjölet  i assistenten och sedan knåda in resten av mjölet för hand på bakbordet. Det går alldeles utmärkt att göra så.




3 st. stora limpor


100 gr smör
2 st porter (á 33 cl)
1 st julmust (á 33 cl
50 gr jäst för söta degar
2 tsk malda pomeransskal
1 msk ingefära, malen
½ msk kryddnejlika, malen
1 ½ dl mörk sirap
2 dl russin
1 msk salt
14 dl rågmjöl
ca 16 dl vetemjöl special

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och låt det bli fingervarmt.
Smula sönder jästen och lägg den i degbunken, häll på lite degvätska och lös upp den.
Tillsätt, pomeransskal, ingefära, kryddnejlika, sirap, russin och salt.
Tillsätt rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Den skall vara ganska fast.

Låt degen jäsa 1 timma i rumstemperatur med handduk över.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Forma tre limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.

Låt bröden jäsa ca 40 minuter under handduk.

Pensla bröden med vatten blandad med lite sirap och grädda dem på nedersta falsen i 200 grader ca 45 minuter eller tills de har innertemperatur av 96 grader (kolla med att sticka ner stektermometern)

Ta ut dem och pensla dem med lite vatten blandad med sirap för att de skall bli lite blanka.
Låt dem kallna under handduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar