torsdag 20 maj 2010

Färsk Tomatsoppa

En verkligen god soppa, som man kan variera i all oändlighet, genom att använda olika tillbehör. Ibland räkor eller småbitar vit fisk, smulad fetaost eller riven parmesan. Idag fick de bli knaperstekt bacon och riven parmesan.





















1 stor gul lök
1 stor morot
2 st potatisar
2 -3 st hackade vitlöksklyftor
1 msk smör
6 stora tomater
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 msk färsk basilika
lite timjan
2 -3 msk tomatpuré
0,5 krm svart peppar
1 nypa salt

Så här gör du:
Skala lök morot och potatis. Hacka löken, skär potatis och morot i tärningar. Fräs det hackade i en gryta. Dela tomaterna i 4 delar, lägg i dem i grytan och tillsätt vatten och buljongtärning. Koka i 10-15 minuter utan lock. Kör soppan i mixer, häll tillbaka den i grytan och tillsätt tomatpuré. Smaka av med peppar, salt, basilika och timjan. Hetta upp och servera med valfritt tillbehör.

Serveras med:

Bröd
Riven parmesanost
eller strö över fetaost.
Stekt bacon att lägga i tallriken
Lite vit fisk, som får sjuda med på slutet
Räkor som bara får bli varma

2 kommentarer:

  1. Dumt när grönsaker anges i antal och inte vikt! 1 morot kan ju vara allt från 50 gram till 250 gram. Vad är 1 tomat? Körsbärstomat eller bifftomat??

    SvaraRadera
  2. När man gör denna soppa behöver man inte vara så noga med allt.
    Jag brukar använda en stor lök, stor morot och vanliga tomater.

    SvaraRadera