myTaste

myTaste.se

söndag 16 maj 2010

Baguette med solroskärnor

Baguette är lätt att baka. I dessa använder jag mjöl från Berte kvarn, man kan handla deras mjöl hos Sia Glass i Slöinge. Där köper vi både god glass, olika slags strössel och härligt mjöl.
För att få en härlig skorpa på bröden, brukar jag slänga in 7 - 8 isbitar på botten av ugnen. Då bildas ånga som gör att bröden får en fin skorpa.50 gr jäst
6 dl kallt vatten
13 - 14 dl franskbrödmixmjöl
1 dl olivolja
1 dl solroskärnor
1 tsk salt


Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja och mjöl. Arbeta degen minst 15 min i en matberedare, tillsätt solroskärnorma och saltet. Arbeta degen i 2 minuter till. Degen skall kännas spänstig och inte kladdig. Låt jäsa i kyl eller utomhus ca 2 timmar.
Häll ut degen på ett mjölat underlag och dela den i tre bitar. Dra ut varje bit till en baguette och lägg på baguetteplåt eller vanlig plåt med rullade handukar emellan. Jäs 1 timme till. Sätt ugnen på 250 grader. Snitta skåror med en vass kniv. Ställ in baguetterna i mitten av ugnen, kasta in ca 7 - 8 isbitar på botten av ugnen. Grädda 10 minuter och sänk till 200 grader. Grädda ytterligare 5 minuter eller tills fin färg. Ibland brukar jag vända på dem för att de skall få lite mer färg under.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar