onsdag 15 april 2020

Vinbärskaka med kolasås

En lättbakad kaka med vinbär, går bra att använda både färska och frysta bär. Mums, med kolasåsen på!


Ugnstemperatur 175 grader

100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
½ dl mjölk
2 dl röda vinbär, frysta eller färska

Kolasås:
3/4 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1/4 dl ljus sirap

Börja med att smöra och bröa en form med löstagbar kant (ca 24 cm rund).
Vispa smör och socker vitt och poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör till en slät smet.
Häll smeten i formen och strö på vinbären.
Grädda på andra falsen ca 45 minuter. O.B.S efter 20 minuter skall kolasåsen ringlas över och gräddas med på kakan.

Gör kola såsen under tiden.
Häll grädde, socker och sirap i en liten kastrull. Koka upp under omrörning och låt småkoka ihop ca 8 - 10 minuter. Såsen skall vara tjock men fortfarande rinnig. När kakan har varit inne i ugnen 20 minuter, ringla över såsen och fortsätt grädda.
Servera med vispad grädde eller vaniljsås och gärna lite färska vinbär till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar