måndag 20 april 2020

Matjesgratäng

Denna rätt smakar sommar, sol och midsommar. Kan det bli bättre!
Om man vill kan man använda ansjovisfiléer istället för matjessill.
Man kan göra klart allt i förväg och bara ställa in i ugnen strax innan man skall ha middag.



Ugnstemperatur 200 grader
För två personer

6-7 kokta potatisar, mjölig sort
2 kokta ägg
200 gr matjessillfiléer (1 burk)
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad gräslök
10 cm hackad purjolök
½ st finhackad gul lök
1 msk riven pepparrot
1 dl grädde
½ dl gräddfil
Smör
1 dl västerbottenost, riven

Skiva potatis och ägg. Dela matjessillen i fina bitar.
Hacka dill, gräslök. Skiva purjolök och gul lök.
Stek purjolök och lök mjuk i smör.
Riv pepparrot och blanda ner i grädden och gräddfilen.
Varva potatis, sill, örter, lök och ägg i en ugnsfast form.
Häll gräddblandningen över formen och se till att grädden rinner ner ordentligt.
Strö över den rivna osten och grädda i 200 grader ca 20 minuter eller tills fin färg.
Servera med ett gott knäckebröd och kanske med en kall öl.
Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar