tisdag 14 april 2020

Tekakor med havregryn och potatismos

Ibland blir det potatismos över, då brukar jag passa på att baka bröd med det. Dessa tekakor blir saftiga, mättsamma och goda av havregrynsgröten.



Ugnstemperatur 225 grader
20 st 

1,5 dl havregryn
5 dl mjölk
100 gram smör
0,5 dl strösocker
2,5 dl potatismos
1 tsk salt
1 pkt jäst (50 g)
ca 6 dl vetemjöl med fullkorn
ca 4 - 6 dl vetemjöl special

Börja med att blanda havregryn och 2,5 dl mjölk i en kastrull. Låt koka ihop till en lös gröt.
Lägg ner smöret och låt det smälta ner.
Ta bort från värmen och tillsätt 2,5 dl mjölk till.
Lägg ner grötblandningen i assistenten (bakmaskin) och smula ner jästen.
Rör så att jästen löser sig.
Tillsätt socker, salt, potatismos och lite av mjölet i taget. Arbeta ihop degen tills den känns smidig och lossnar från kanten. Det brukar ta ca 10 minuter.
Låt degen jäsa ca 40 minuter under handduk.
Kavla ut degen till en platta ca 1,5 cm tjock och ta ut runda kakor med ett 9 cm mått, se bild.
Nagga och lägg dem på en plåt med bakpapper.
Låt jäsa under handduk ca 15 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 7 - 8 minuter i 225 grader.
Låt dem kallna under en handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar