myTaste

myTaste.se

lördag 7 april 2012

Chokladkaka med apelsin

Detta recept har jag fått av en chalmerist Erik Eliasson, vad annars! Inte så ofta man kokar två apelsiner i två timmar! Kakan blir jättegod.

2 små eller 1 stor Apelsin
6 Ägg (medelstora)
1 rågad tsk Bakpulver
0,5 tsk Bikarbonat
200 g malen Mandel
2,75 dl socker
Drygt 1 dl kakao

1.      Spänn fast bakplåtspapper i bottnen på en springform, smörj sidorna med smör.

2.      Ta bort apelsinernas ”knapp”, lägg apelsinerna hela i en kastrull kallt vatten (ta till vatten så att inte apelsinerna blir liggande på kastrullens botten under kokningen), koka upp och låt koka i minst två timmar eller tills apelsinerna är helt mjuka. Sila av och låt svalna. Dela och ta ut kärnor.

3.      Värm i något läge av baket en ugn till 180 grader (eller 175 grader, om det känns bättre), det är önskvärt att ugnen är varm då man når steg 4.

4.      Kör alla ingredienser i matberedare, jag tycker att det ska finnas små orangea prickar kvar, men de får inte vara alltför stora för då sjunker de till kakans nedre del. Och ja, apelsinskalet ska vara med i kakan.

5.      Häll upp smeten i springformen och ställ in i ugnen. Kakan ska vara i ugnen i 60 minuter, efter 30 minuter kan det vara läge att börja ha koll på kakan för i de flesta ugnar kommer man att behöva lägga på folie på formen för att inte ovansidan ska bli bränd. Jag brukar låta kakan svalna i formen ståendes på ett galler eller något liknande under en handduk. För stilpoäng kan man garnera kakan med apelsinzest.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar