torsdag 1 mars 2012

Bröd med surdeg

Att baka med surdeg gör att degen får mer jäskraft och får mer smak. Surdegsbröd får också längre hållbarhet.
Så här gör du en rågsurdeg, se länk av Pralin hosmatmedmera.eu  : att göra surdeg

Man kan göra surdeg på vetemjöl och grahamsmjöl också.
Då gör man precis som när man gör rågsurdeg men använder vetemjöl eller grahamsmjöl istället för rågmjöl.

Jag använder mina vanliga recept på bröd men halverar jästen och tillsätter 2 dl surdeg i baket och kanske lite mer mjöl. Man vet när degen är färdigarbetad, då känns den smidig och elastisk och släpper från kanterna. Då tillsätter man saltet och arbetar degen 2 -3 minuter till.

Men det är beroende på vilket slags bröd man vill baka om man vill ha surdeg från råg, vete eller grahamsmjöl.

Till baguette passar att baka med vetesurdeg och till lite grövre bröd råg eller graham.

Tänk bara på att halvera jästen och låt degen jäsa minst 2 timmar och sedan när man bakat ut brödet låta det jäsa 1 timme till på plåt.



Detta bröd är bakat med rågsurdeg.

Kanongott med bara lite smör på!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar