tisdag 21 december 2010

Potatisgnocci med gorgenzolasås och rostade valnötter

Idag fick det gratinerad gnocci med gorgenzolasås och med god stekt stekt lax till.





Gnocci:
8-10 st kokta potatisar
3-4 msk mjöl, beroende på hur våt potatisen är
1 st äggula
salt och peppar

Blanda allt till en smidig deg. Lägg degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela den i fyra delar och baka ut varje del till en avlång rulle. Dela varje rulle i mindre bitar och rulla dem i handen till valnötsstora bitar.
Lägg dem på ett mjölat fat, tryck med en mjölad gaffel på dem så de får ett fint mönster.
Koka upp vatten med lite salt, lägg i gnoccin, de är färdiga när de flyter upp till ytan, ca 2-3 minuter.

Gorgenzolasås:
4 - 5 dl grädde
250 gr gorgenzola
peppar
riven muskotnöt

Häll grädden i en varm kastrull och smula ner osten. Låt sjuda ett par minuter tills den tjocknar, tillsätt slutligen peppar och riven muskotnöt.

Rostade valnötter:
Hacka valnötterna grovt. Rosta dem i en torr stekpanna tills de fått lite färg.

Gratinering:
Lägg den kokta gnoccin på ett ugnssäkert fat, häll över gorgenzolasåsen och gratinera i ugn (200 grader) tills fin gyllende färg.
Strö över valnötter och servera gärna lite ruccola till eller om man inte vill ha vegetariskt, servera stekt fisk till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar