tisdag 21 maj 2013

Helstekt grillad kyckling med halloumisallad och grillad aubergine


Vi har i flera år använt Weber kycklinghållare till vår gasgrill från Weber.
Perfekt när man är många eftersom man får plats med två kycklinghållare på grillen.
Först marinerar man kycklingen i marinad med öl eller vitt vin och med valfria färska kryddor.
Sedan sätter man fast kycklingen på behållaren. Nu sköter den sig nästan själv.
Eftersom man inte har kryddorna på kycklingen utan inne i kycklingen är den lätt att tilllaga. (den bränns inte)
Kycklingen blir härligt saftig och god.

Om man vill kan man använda en ölburk som kycklinghållare och fylla med vin eller ha kvar ölet. Sätt då burken med kycklingen i en folieform. Principen är samma.



 

 



1,4 kg färsk kyckling
3 dl vitt vin eller ljust öl
Rosmarin, helst färsk
Timjan, färsk
Oregano, färsk
Persilja, färsk
Dragon
citron
Salt och peppar

Häll vinet eller ölet i en påse, smula sönder kryddorna och salta och peppra i påsen.
Lägg i den färska kycklingen och låt den marinera ca 1 timme.
Ta ut kycklingen och torka av den.
Sila marinaden genom en sil ner i en bunke.
Fyll kycklingens innanmäte med de färska kryddorna.
Fyll innerbehållaren med marinad och sätt fast kycklingen på spettet.
Sätt fast knoppen på toppen av kycklingen.
Fyll på runt om med marinad och pressa över citron.
Grilla på mediumvärme i gasgrill med locket nere och fyll på med marinad i den yttre behållaren några gånger under grillningen av kycklingen.
Kycklingen är klar när termometern visar 80 grader. Ca 45- 50 minuter.

Halloumisallad:
200 gr halloumi
200 gr valfri sallad

Stek hallouimin i rikligt med smör och fördela den över salladen

Grillad aubergine:
1 st aubergine
olja
salt och peppar

Skiva aubergine i 2 cm skivor. Pensla med olja och salta och peppra.
Grilla ca 1 -2 minuter på varje sida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar