onsdag 1 maj 2013

Grön sparris med skirat smör, hackade mandlar och grevéost

Vår och sparris, kan det vara godare! Här kommer sparrisen smaker fram, när den möter den hackade mandel och det skirade smöret. Den lagrade osten tillför lite sälta och en härlig brytning. Något av det godaste jag ätit på länge.........
Vill man kan man strö lite parmachips över sparrisen när man serverar dom.



1 stånd sparris ca 500 gr
vatten, ca 5 dl eller så det täcker
1 tsk salt
2 tsk socker
1 msk pressad citron
75 gr smör
½ dl hackade mandlar
Grevéost eller prästost, långlagrad
svartpeppar

Skölj sparrisen och skär eller bryt av den nedersta, ibland lite träiga biten. Jag brukar bryta av för då går den av precis på rätt ställe – där det träiga slutar.

Koka upp vatten, salt, socker, 25 gr smör och citron. Lägg i sparrisen och låt koka upp, sänk temperaturen och låt sjuda ca 5 - 7 minuter, beroende på tjockleken på sparrisen.
Känn med en provsticka att den är klar, den skall vara mjuk men ha lite motstånd.

Under tiden lägger du 50 gr smör i en stekpanna och smälter smöret. När det har tystnat och fått en lite mörkare färg, lägger man i den hackade mandeln.

Servering:
Lägg den kokta sparrisen på ett fat, häll över mandelsmöret och skiva över ost. Ta några tag på pepparkvarnen över sparrisen och servera.
Gudomlikt gott!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar