myTaste

myTaste.se

torsdag 19 januari 2012

Lerugnsbröd

Jag har lyckan att äga en lergryta för bröd, men det går också att använda den vanliga lergrytan (2 liters).
Viktigt när man bakar i lergryta är att grytan måste ligga minst 30 minuter i kallt vatten innan man lägger i brödet. Och att man alltid ställer in grytan i kall ugn.
I brödet brukar jag blanda lite olika sorters mjöl, denna gången fick det bli 3 dl durumvete, 3 dl grahamnsmjöl och resten vetemjöl special.





25 gr jäst
5 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
½ dl olivolja
13 - 15 dl mjöl, valfritt
2 tsk salt

Blanda ner jästen i bunken och häll på den fingervarma vätskan. Rör ut jästen och tillsätt olivoljan.
Tillsätt mjölet lite i taget, tills det släpper burkens kanter. Tillsätt saltet och låta jobba ca 3 minuter till.
Låt jäsa under handduk ca 30 minuter.
Torka av lergrytan som har legat i kallt vatten minst 30 minuter och penlsa insidan med olivolja.
Baka ut och forma degen till ett avlångt bröd.
Lägg ner degen i bunken och lägg på locket.
Ställ in i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader och låt stå 60 - 70 minuter och grädda. Allt beroende på vilket mjöl du använder i brödet.
Ta av locket och låt det svalna lite innan du tar ut det.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar