torsdag 12 januari 2012

Apelsin/morotsbröd med solroskärnor

Detta bröd får en härlig färg från apelsinsaften och morötterna. Jag brukar lägga solroskärnorna i jäskorgarna innan jag lägger ner brödet, för då fastnar kärnorna så bra på brödet.





Ugnstemperatur 200 grader

50 gr jäst
5 dl vatten, kallt
4 msk olivolja
2 st morötter, finrivna

saft från 1 st apelsin
15 -16 dl vetemjöl special

1 msk brödsirap
1 msk salt


Börja med att riva morötterna och pressa apelsinen.
Smula ner jästen i degbunken och tillsätt vattnet och apelsinsaften, rör tills jästen löst sig.
Blanda ner olivolja.
Tillsätt mjölet lite i taget och de finrivna morötterna.
Arbeta degen minst 10 minuter i assistenten.

Känn med fingret att degen är spänstig och att den släpper från kanten.
Annars tillsätt mer mjöl eller vatten.
Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 3 minuter.
Låt jäsa ca 1 timme med handduk över.

Arbeta degen kraftigt på bakbordet och forma till 2 st bröd.
Strö solrosfrön i jäskorgarna.
Lägg i bröden.
Låt jäsa 30 minuter med handduk över.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Låt kallna under bakdduk.

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar