måndag 16 januari 2012

Äppelkaka, enkel

En lättlagad, god och saftig kaka. Passar perfekt till glass eller vaniljsås.


















Ugnstemperatur 175 grader








Tillagning:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter.
Skala äpplena. Kärna ur och skär dem i tunna klyftor.
Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och rör till en smidig smet.
Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Rör ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten.
Häll smeten i formen. Stick ner äppelklyftorna tätt i smeten.
Strö över brun farin och kanel. Grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.

Om man vill kan man piffa upp den med ett toscatäcke.

Toscatäcke:

100 gr smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
100 gr mandel, flagad eller flisad

Blanda smör, socker, mjöl och grädde i en kastrull och låt smälta under
omrörning. Blanda ner mandeln.
Höj ugnsvärmen till 210 grader.
Täck den nygräddade kakan med toscasmeten och grädda i ytterligare
15 minuter eller tills fin knäckig yta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar