måndag 25 juli 2011

Blåbärspaj med mandel

Detta är ett bra recpept på blåbärspaj från Arla som jag har testbakat.

Nu när blåbären är mogna och det är fullt med blåbär i skogen, passar jag på att göra denna paj från Arlas hemsida: För receptet : Blåbärspaj med mandel. På Arla finns många goda recept att bli inspirerad av.

Jag tycker man skall tillföra 1 msk balsamvinäger i fyllningen, det förhöjer smaken på blåbären.



Blåbärspaj med mandel
Ingredienser

6-8 port

3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g Arla smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel

Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl

Till servering:
2 dl Arla Köket vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.

Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.

Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.
Tips!
Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar