En riktigt festlig och god rätt. Perfekt att laga i förväg och ställa in i ugnen när det passar.
Om man vill lyxa till det, lägg på lite skalade räkor.
Ugnstemperatur 200 grader
Om vill kan man finhacka 200 g purjolök och 100 g färsk spenat och steka ihop i smör.
Lägg det stekta i botten i formen innan du lägger på fisken.
————————————————————————————————-
2 st färska koljafiléer, ca 800g
Citron, pressad
Salt
Dill
Potatismos:
1,2 kg potatis
1 ägg
50 gr smör
2 dl mjölk
Salt
Muskot, riven
Vitpeppar, malen
Vitvinssås:
2 st schalottenlökar, finhackade
4 - 5 st champinjoner, finhackade
3 dl torrt vitt vin
1/2 tsk champangevinäger eller bra vitvinsvinäger
3 st kvistar färsk timjan
1/2 fiskbuljongtärning
2,5 dl vatten
5 dl vispgrädde
Citronsaft, några droppar
Cayennepeppar, smaka av
Salt
3 msk smör, som man vispar ner på slutet
Vitvinssås:
Börja med att fräsa lök och champinjonerna mjuka i smör, de skall inte få färg.
Häll över det vita vinet, vinäger och tillsätt timjan. Låt koka ihop ett par minuter.
Lägg ner fiskbuljongtärningen, vattnet och grädden. Låt såsen koka ner till hälften. Sila av såsen i en finmaskig sil.
Smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt. Om såsen känns tunn, red av med maizena. Tänk på att fisken avger vätska. När såsen känns bra, vispa ner smöret.
Potatismos:
Skala potatisen, dela i mindre bitar. Koka tills de är mjuka. Mosa potatisen med en stöt. Smält smöret och häll i mjölken, låt bli varmt. Häll ner mjölkblandningen i potatismoset.
Vispa potatisen med elvisp till slätt mos. Krydda med muskot, vitpeppar och smaka av med salt. Vispa ner ägget. Låt svalna lite och lägg ner moset i en spritspåse.
Montering:
Ta en stor form och smöra den. Lägg ner fiskfiléerna och pressa citron över. Salta och krydda med lite dill.
Spritsa ut moset runt fisken och häll såsen över fisken.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Höj värmen till 225 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter tills moset fått fin färg.
Garnera med persilja eller dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar