måndag 21 december 2015

Laxpatè med rosépeppar och rökt lax

En härligt aromatisk laxpaté med ett sting av rosépeppar, chiliflingor, cayennepeppar och dill.
Här använder jag både färsk och rökt lax. Rosépepparkornen på ovansidan av patén ger en extra touch på rätten.


Ugnstemperatur 200 grader i vattenbad

600  gr färsk lax
175 gr rökt lax
3 msk dill
1 tsk salt
1 krm krossad rosépeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm chiliflingor
2 ägg
4 dl grädde
100 gr skivor av rökt lax
Rosépeppar att strö över färsen.

Kör 600 gr färsk lax och 175 gr rökt lax i matberedaren till fin färs.
Tillsätt ägg, salt, dill och kryddor. Blanda ner grädden och kör till smidig färs.

Lägg hälften i botten på en smord avlång form. Lägg på skivor av rökt lax och fördela lite krossad rosépeppar över. Lägg över resten av färsen och banka till formen i bordet så att färsen sätter sig ordentligt. Strö över lite rosépeppar
Grädda i vattenbad i 200 grader ca 1 timma.
Låt svalna och servera med en härlig romsås.

 

2 kommentarer:

  1. Man behöver alltså 175 g rökt lax. Den ska man lägga i matberedaren. Sen ska man toppa med rökt lax. Borde inte den laxen ingå i gram vikten, dvs adderas till de 175 g?

    SvaraRadera
  2. Oftast använder man de sämre bitarna på den rökta laxen till färsen (175g) och sedan de bästa skivorna (100g) till mitten.

    SvaraRadera