myTaste

myTaste.se

tisdag 15 december 2015

Brysselkålsgratäng

Just nu är det säsong för brysselkålen. Så idag fick det bli en gratäng med nötfärs och brysselkål. Eller utesluta färsen och göra den helt vegetarisk.
Man kan byta ut färsen till bacon om man vill. Fyllningen (gratängen) kan man använda i ett pajskal om man vill att det skall bli festligare och räcka till fler.



Ugnstemperatur 200 grader
4 personer

500 gr brysselkål
250 gr nötfärs eller 1 pkt bacon
1/2 gul lök eller scharlottenlöksfond
Salt och peppar
2 1/2 dl grädde eller mjölk
1/2 dl kålspad
3 ägg
3 dl riven ost

Börja med att rensa brysselkålen och dela den i halvor.
Koka dem ca 4 minuter. Spara lite av kålspadet.
Stek färsen med löken eller fonden och smaka av med salt och peppar.
Fördela kålen och färsen i en ugnsfast form.
Vispa upp äggen och mjölken, smaka av med salt och peppar.
Häll mjölkblandningen över kålen och färsen.
Strö över riven ost.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen, ca 25 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar