myTaste

myTaste.se

fredag 20 september 2013

Piri piri räkor med grönsaker, ris och aiolisås


 

För 2 person(er)

12 st stora räkor med skal
½ dl olja
3 st vitlöksklyftor
½ st röd chili, utan kärnor
persilja
½ tsk sambal oelek
½ tsk torkad pipi piri eller chili flakes
1 nypa flingsalt
½ st citron. saft
1 msk vitt vin
                           
Finhacka vitlöken, skiva chilin och hacka persiljan.
hetta upp stekpanna på hög värme. Slå i lite av oljan.

Fräs vitlöken och chilin i ca 1-2 min.

Salta och smaka av med sambal oelek och piri-piri efter tycke och smak.

Tillsätt resten av oljan, låt puttra någon minut.

Tillsätt räkor, vitt vin, persilja och pressad citron.
Servera med kokta grönsaker efter säsong och med kokt ris och aioli.
 
 

Aioli (Vitlöksmajonnäs) att servera vid sidan om.
För 4 pers.

1 äggula
1 tsk fransk senap
2 dl majsolja
1 tsk vinäger
1 dl crème fraiche
1 ½ tsk tomatpuré
½ krm cayennepeppar
1 ½ krm salt
3-4 vitlöksklyftor

Se till att samtliga ingredienser har rumstemperatur. Rör ihop ägg och senap.
Häll i oljan. Först droppvis, sedan i en fin stråle.
Rör hela tiden kraftigt.
Bland i vinägern. Rör ner crème fraichen.
Rör i tomatpurén, cayennepeppar och salt samt pressa i vitlök.


En lättare variant av aioli

1,5 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
2 tsk tomatpuré
½ krm cayennepeppar
lite salt

Blanda allt utom saltet, smaka av och salta efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar