tisdag 4 september 2012

Amerikansk Äppelpaj

 

Idag när jag kom hem från jobbet, såg jag att det ramlat ner äpplen i trädgården.
I USA gillar de täckta äpplepajer, så det fick bli en sådan idag.
Den passar perfekt att göra i en gjutjärnsstekpanna.





Ugnstemperatur 200 grader

5 äpplen
2 tsk mald kanel
100 g smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg, uppvispat
15 st hackade sötmandlar eller hasselnötter

 Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt svalna.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
  • Smörj och bröa en form och lägg i äppelklyftorna, strö över kanel.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser, rör sedan ner det smälta smöret och det uppvispade ägget.
  • Klicka ut degen som ett tak över äppelbitarna och grädda i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
  • Strö över lite hackad mandel eller hasselnötter.
  • Servera med vaniljsås eller glass.

 

1 kommentar:

  1. Jag försökte på mig en liknande idag (utan mjöl och med stevia strö), och den blev jättegod!

    SvaraRadera