tisdag 8 maj 2012

Paj med kirskål och schwarzwaldskinka

Nu tidigt på våren sticker kirskålen upp lite överallt i trädgården. Då är det perfekt att göra en paj med kirskål.
Tänk på att bara ta den allra spädaste kirskålen, den som just kommit upp. Den är blank och fin.
Ta bort skaftet och använd bara bladen. Jag brukar mixa bladen i mixern.
Här är pajen serverad med kirskålspesto och tzasiki.





4 person(er).

Ugnstemperatur 200 grader.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gr smör
3 msk kallt vatten
½ tsk salt

Arbeta snabbt ihop allt i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform (30 cm) så den täcker botten och kanten. Nagga noga och ställ kallt ca 30 min.


Sätt ugnen på 200 grader,
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.


Fyllning:
½ l mixade blad från kirskål
1 gul lök. finhackad
200 gr schwarswaldskinka, delad i små bitar
3 dl riven ost
3 ägg, vispade
2 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar
smör

Mixa kirskålen. Stek löken och skinkan i lite smör. Blanda ihop 3 ägg (vispade) med
ost och mjölk/grädde. Blanda ner löken i kirskålen och fördela den och skinkan på pajskalet.
Salta och peppra äggsmeten.
Häll över äggsmeten på pajen.
Grädda på nedersta falsen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg.
Ca 30 - 35 min i 200 grader.
Servera med en god sallad, tzasiki och kirskålspesto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar