tisdag 14 februari 2012

Tigerkaka med apelsin och choklad

Denna kaka skall jag bjuda mina kollegor på. Den är lite annorlunda, eftersom det är både apelsinmarmelad och hackad choklad i kakan.



Ugnstemperatur 175 grader

200 gr smör, rumstempererat
2 ½ dl strösocker
3 ägg
3 1/4 vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 st apelsin
1 ½ msk apelsinmarmelad
2 msk kakao
100 gr choklad, grovhackad
1 msk vatten


Smörj och bröa en sockerkaksform.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Blanda ner det i äggsmeten.
Dela smeten i två delar.
Smaksätt den ena med rivet skal från apelsin och apelsinmarmelad.
Den andra med kakao, grovhackad choklad och 1 msk vatten.
Bred ut en ljusa smeten i formen och ringla ner den mörka i den ljusa.
Grädda kakan i nederst i ugnen i 175 grader ca 55 minuter.
Känn med sticka att den är klar.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.
Om du vill kan du garnera kakan med florsocker utrört i pressad apelsinsaft.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar