myTaste

myTaste.se

lördag 22 januari 2011

Valnötsbröd

När solen tittar fram och man är ledig så blir man sugen på att baka bröd. Denna gången fick det bli valnötsbröd.




5 dl kallt vatten
50 gr jäst
5 msk olivolja
2 dl vetkli
12 - 13 dl vetemjöl special
1 dl grovt rågmjöl
1 msk honung
1 dl hackade valnötter
1 msk salt

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt oljan, honung, vetekli och allt mjöl. Arbeta degen minst 10 minuter i en matberedare, om degen är för hård tillsätt mer vatten eller om den är för lös mer mjöl. Degen skall kännas som det är lite studs i den. Tillsätt salt och valnötter och låt degen arbeta ca 3 minuter till.
Låt jäsa på kall plats ca 2 timmar. Arbeta ut till två bröd, valfri form, Jäs ca 1,5 timme i rumstemperatur. Pensla med vatten och grädda i 200 grader ca 30 - 35 minuter. Låt kallna utan bakduk på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar