måndag 5 april 2010

Tandoorikyckling med aromatiskt ris och raita.

Denna rätt gör vi ofta, en av våra favoriter. Hoppa inte över att göra riset, för det passar jättebra ihop med kycklingen.


4 st kycklingfiléer
5- 6 msk Tandooripasta på burk, finns i de flesta större matbutiker
2 dl Turkisk Yoghurt

Blanda tandooripastan i yoghurten, dela filéerna i två bitar var.
Lägg i kycklingen i pastablandningen. låt stå kallt i minst 2 timmar.
Ta upp kycklingen och trä upp den på spett, grilla i ugn eller på grillen.

Aromatiskt ris
Använd gärna en elektrisk riskokare, men det funkar bra att koka i vanlig kastrull med.

2,5 dl basmatiris
1 hackad gul lök
1 skivad gul lök
1 -2 tsk gurkmeja
7 st kryddnejlika
1 lagerblad
6 dl vatten

Fräs löken lätt i kastrullen ihop med gurkmejan i smör, lägg i riset och låt fräsa med,
häll på vatten och lägg i kryddorna. Låt koka tills man ser att riset ser färdigt ut.
Stek den skivade löken.
Servera med stekt lök uppe på riset.

Raita
En svalkande sås som passar perfekt till kycklingen. Svårt att ge exakta måttangivelser, man får prova sig fram, allt beroende på hur man vill ha sin raita. Jag brukar alltid rosta spiskummin i en torr stekpanna först, smaken kommer fram bättre då.

3 dl turkisk yoghurt
torkad mynta efter smak
lite paprikakrydda
lite cayennepeppar
lite spiskummin, rostad och malen efteråt
lite koriander
malen svartpeppar
ev. riven grön gurka
1 st pressad vitlöksklyfta
salt
lite socker
några droppar grön eller röd hushållsfärg för färgens skull
Blanda allt och smaka av.

Servera gärna med Naanbröd, se annat inlägg.
Och gärna med het chutney.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar