myTaste

myTaste.se

söndag 12 september 2010

Chutney, het

När jag tog upp de sista rabarberna för i år, tänkte jag att det skulle vara kul att göra sin egen chutney.
Resultatet blev riktigt bra, så detta kommer säkert att bli en tradition.




600 gr rabarber
4 st plommon
1 st nektarin
1 st rödlök, finhackad
5 st vitlöksklyftor, finhackad
1 röd chili, finhackad utan kärnor
1 tsk rostad spiskummin (rosta hel spiskummin i en het stekpanna, tills det knäpper om den)
1 tsk malen kardemumma
8 st kryddpepparkorn, malen
2 st hela kanelstänger
1 tsk malen Svartpeppar
2 tsk riven ingefära
4 dl ljust muscovadosocker
2 dl farinsocker
1- 2 tsk salt
1,5 dl rödvinsvinäger

Skiva rabarbern och frukten i bitar. Krossa kryddorna förutom kanelen i en mortel till småsmulig konsistens. Lägg allt i en kastrull och lägg i resten av ingredienserna. Koka på svag värme ca 1 timme. Rör om då och då, så den inte bränner fast i botten. Ta upp kanelstängerna. Om den är för syrlig tillsätt mer socker. Den skall vara mosig och blank när den är färdig. Häll upp på rena varma glasburkar. Låt burkarna stå med botten upp när de svalnar, då bildas vaccum i burken.  Låt den stå och mogna minst i 
3 - 4 dagar i kylen innan ni äter den. Servera chutneyn till indisk mat och grillat.

2 kommentarer:

  1. Och vad hittar du hel spiskummin!? Har letat överallt men det finns inte nånstans. Beställer du via nätet eller?

    Anna

    SvaraRadera
  2. I asiatiska affärer, på olika Marknader (bl Kungsbacka Marknad (kryddbodar) och har även köpt det i vår kryddbutik i Stockholm (köper nästan alla kryddor där)Stockholms Eter och essensfabrik på
    Wallingatan 14, 111 24 Stockholm.
    Man kan beställa på nätet hos dessa: http://www.kryddbodencarlscrona.se/spiskummin.html

    SvaraRadera