söndag 8 januari 2023

Fiskgratäng med kantarellsås

 Fiskgratäng, finns det något godare. Här har jag lagat fiskgratäng med spritsat mos runt om. Det bästa med fiskgratäng är att allt kan förbereddas i god tid.




Ugnstemp. 225 grader
4 pers.

600 gr koljarygg eller annan vit fisk
½ st citron, pressad
salt och vitpeppar

Gratängsås med kantareller:
O, 5 liter färska kantareller eller 2 dl frysta (förvällda)
1 gul lök, finhackad
Smör
3 dl grädde
2 msk vetemjöl
En halv svampbuljong eller 1 msk kantarellfond
1 tsk soja, kikkoman
salt och vitpeppar

3 dl riven ost

Lägg kantarellerna i en stekpanna. Salta försiktigt, så släpper de vätskan fortare. 
Låt allt fräsa en stund så all vätska försvinner. 
Lägg i en klick smör och den finhackade löken. Låt allt steka med smör tills fin färg och salta och peppra. Tillsätt mjölet och rör runt, häll i grädden och lägg ner buljongtärningen. Låt koka upp och sänk värmen. Låt puttra ca 15 minuter. Se upp så det inte bränns vid. Tillsätt sojan lite i sänder, och smaka av om det behövs  ev. mer salt och vitpeppar.

Mos:
1 kg potatis, King Edward 
1 ägg, uppvispat
0,5 tsk salt
Peppar
Muskot, riven
3 msk smör
1 dl grädde

Koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med hela ägget. Tillsätt salt, peppar, riven muskot, smör och grädde. Moset skall bara ganska fast. 
Lägg moset i en spritspåse.

Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Pressa citron över. Salta och peppra. Spritsa ut moset runt fisken.
Häll såsen över fisken och fördela osten över.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills moset har fått färg.
Servera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar