myTaste

myTaste.se

onsdag 9 mars 2016

Spetskålsgratäng


En mjäll och god gratäng som passar till ljust kött eller kyckling. Perfekt till stekt fläskkotlett.
Extra roligt är det att man kan hitta lite olika kålsorter nu för tiden i affären..



Ugnstemperatur 225 grader
4 person(er)

1 st spetskål
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1/2 tsk timjan
riven muskot
chilipulver
1/2 msk grönsaksfond eller kycklingfond
2 msk citron
2 dl riven ost

Skär kålen i klyftor och skär bort lite av den hårda rotstocken längst ner. 
Koka klyftorna i rikligt med saltat vatten, cirka 6 minuter. Ta upp dem med hålslev. 
Lägg dem i en gratängform. Koka upp crème fraiche och grädde med citronsaft, fond, riven muskot, chilipulver och timjan. Smaka av med salt och lite peppar. 
Blanda ner 1 dl riven ost i såsen. Häll såsen över kålen. Strö på resten av osten. 
Gratinera mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills den har fin färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar