måndag 11 februari 2013

Kolokasi i tomatsås

Kolokasi (eller Taro) är en vanlig rotgrönsak på Cypern. Den växer i jorden med stora långa blad.
Man ser tydligt att det är kolokasi man odlar när man cyklar förbi fälten.
Den är giftig som rå, den har höga halter av kalciumoxalat, som reducerats kraftigt när den kokas.
Får absolut inte ätas rå!
Oftast serveras kolokasi med fläskkött i tomatssås eller används som potatis.
Den tar bara mycket längre tid att koka och den får en liten syrlig smak när den har kokas..

För man måste pröva att koka den, äta den och se om man överlever. Men jag måste erkänna att jag gillar potatis bättre.








500 gr kolokasi (Taro)
1 burk hela tomater eller färska
1 gul lök eller selleri
1 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljong
citron, pressad
persilja
basilika
salt och peppar
vatten


Skala kolokasin noga och skär den i bitar. Pressa citron över.
Bryn löken så den blir mjuk. Tillsätt tomater. Lägg i kolokasi och täck med vatten.
Lägg i grönsaksbuljong och kryddor. Låt koka (ca 1 timme) tills kolokasi har mjuknat och fått rosa färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar