lördag 8 september 2012

Musslor, vinkokta med chili och vitlök. (Moules marinés )


Moules marinés kallas dessa vitvinsångade blåmusslor när de serveras i Frankrike.

Musslor är en riktig delikatess. Lätta att tillaga och de är verkligen prisvärda. Det doftar hav och salt i köket när man tilllagar till dem. Man riktigt känner havet......
Servera ett gott bröd till, som man kan doppa i den goda såsen.






2 person(er) som huvudrätt

2 nät färska blåmusslor
2 st gula lökar

6 st vitlöksklyftor
2 msk smör
6 dl torrt vitt vin
1 dl grädde
1 msk tomatpuré eller en färsk hackad tomat
1 st fiskbuljongtärning eller Knorr Örtagården med vitlök och persilja
Krydda efter smak med färsk timjan, basilika, rosmarin, eller torkade kryddor.
3 tsk Chiliflakes eller en färsk röd chili (strimlad och utan kärnor)
Några dillstjälkar
½ msk flingsalt



Börja med att skölja av musslorna i kallt vatten och skrubba dem lätt.

Hacka lök och vitlök fint.
Fräs hackad lök och vitlök i smör i en stor kastrull, häll på vinet, grädden, lägg i buljongtärningen och tomatpurén. Låt koka ihop ca 5 minuter.

Häll i kryddor, dillstjälkar och lite flingsalt samt musslor, stormkoka under lock ca 5 - 6 min. Rör om dem då och då.
Ta bort alla musslor som inte öppnat sig. (de kan vara döda och skall inte ätas)
Servera med ett gott bröd som man kan doppa i såsen och njut!

2 kommentarer:

  1. Det var trevlig att träffas i torsdags. Hittade till slut din blogg. Spännande recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det kul! hoppas att det kommer fler tillfällen att träffas.

      Radera