myTaste

myTaste.se

måndag 15 augusti 2011

Fiskgratäng med kantarellsås

Nu finns det mycket kantareller i skogen, då passar det att göra en god fiskrätt med kantareller.
Man börjar alltid med att steka kantarellerna i matolja (för smör tål inte så höga temperaturer), men för att få fram den goda kantarellsmaken måste man använda smör och salta och peppra i slutet när man steker dem.


Ugnstemp. 175 grader
8 pers.

1 kg Hajmalfilé (pangasius) eller annan vit fisk
½ st citron, pressad
salt och vitpeppar

Gratängsås:
1 liter färska kantareller
5 dl grädde
3 msk vetemjöl
1 st svampbuljong
salt och vitpeppar

3 dl riven ost

Rensa svampen: Borsta av jord och skräp och skär av fula kanter.

Lägg kantarellerna i en stekpanna. Börja med att steka kantarellerna i veg. olja.
Låt allt fräsa en stund så all vätska försvinner.
Lägg i en klick smör och låt allt steka med smör tills fin färg och salta och peppra. Tillsätt mjölet och rör runt, häll i grädden och lägg ner buljongtärningen. Låt koka upp. Se upp så det inte bränns vid.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg den frysta eller tinade fisken i en smord ugnsfast form. Pressa citron över. Salta och peppra.
Häll såsen över fisken och fördela osten över.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 30 minuter för färsk fisk eller 55 minuter för fryst fisk.
Garnera med persilja och servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar